Een wigwamvuur maken
Het maken van een kampvuur vergt wat oefening. Het is dus verstandig dit een aantal keren te oefenen voordat je op survival of expeditie gaat.

Bewaar je lucifers droog en neem er genoeg mee. Zorg ervoor dat je altijd droge tondel bij je hebt. Dode takjes aan de dennenbomen zijn goed droog en ideaal om een vuurtje mee op gang te krijgen.

Staande dode bomen zijn ook vaak droog deze vormen de hoofdbrandstof. Hieronder kun je lezen hoe je een vuurtje kunt maken. Zorg ervoor dat je genoeg brandstof klaar hebt liggen voordat je start met het maken van een vuurtje, het zou jammer zijn als je vuurtje uit zou gaan omdat je niet genoeg brandstof bij elkaar
verzameld hebt.
Voordat we beginnen met het maken van een vuur kijken we eerst of we op een veilige en verantwoorde manier kunnen gaan stoken. Voor ons vuurtje hebben we een leuk plekje langs de oever van een riviertje gevonden. Hierdoor weten wij vrijwel zeker dat het vuur niet ondergronds verder kan gaan branden. Schraap gras en bladeren weg op de plek waar je wilt gaan stoken.
Verzamel voor je met het opbouw van het vuur begint alle benodigde brandstoffen bij elkaar. Verzamel veel meer dan je nodig denkt te hebben. Het zou jammer zijn als het vuur uitgaat omdat je niet genoeg brandstof hebt verzameld.
Maak een wigwamvuur door vier rechte stokken met de toppen tegen elkaar te zetten. Een wigwamvuur hoeft niet groot te zijn om goed te branden.
Bouw de wigwam verder en let daarbij op dat je deze zo stevig mogelijk maakt. Een wigwamvuur mag pas in elkaar zakken als hij stevig brandt.
Laat onder de wigwam voldoende ruimte over om er tondel in te kunnen leggen. Laat aan Eén kant een opening vrij zodat je het tondel aan kunt steken.
Leg flink wat tondel in de opgebouwde wigwam, ik gebruik vooral veel berkenschors omdat dit gemakkelijk vlamvat en het goed en lang blijft branden. Steek het tondel aan en voeg aanmaakhout toe aan het vuur. Let hierbij op dat je de wigwam niet omstoot.
Als het vuur groot genoeg is zal de wigwam vlamvatten en uiteindelijk uiteen vallen. Voeg dan wat dikkere stammetjes toe om het vuur aan de gang te houden.