Bushcraft wandeling juli 2020
Het was alweer ruim een half jaar geleden dat we naar onze vertrouwde plek waren geweest, nadat een grote natuurorganisatie een heel bos had weggevaagd hadden we even geen zin meer om naar deze plek te gaan. Om op onze plek te komen moeten we eerst een uur door bos, heide en moerasgrond wandelen. We gaan altijd al vroeg op pad en aan de sporen op het zandpad te zien was een vos ons net voor geweest, aan de rand van het bos hebben we drie jonge reeen gespot.

Als je door afgelegen gebieden reist kan het handig zijn om een survivalvest te dragen, hier kun je een aantal uitrustingstukken in stoppen die in geval van nood je leven kunnen redden. Het voordeel van een survivalvest is dat je alle benodigde spullen op je lichaam draagt, een klein tasje of een survivalblikje kun je snel kwijtraken. Spullen die je absoluut niet kwijt wilt raken kun je ook nog eens met een stukje touw vastmaken aan je survivalvest.

Iedere wereldreiziger kan in de situatie terechtkomen dat hij of zij door rivaliserende bendes of milities gevangen wordt genomen. In zo'n situatie wordt je vaak geblinddoekt en je handen worden middels ty-wraps of duct tape aan elkaar vast gebonden om je bewegingsvrijheid te beperken.
Als je de kans hebt probeer dan altijd te vluchten, als je handen met ty-wraps of duct tape aan de voorzijde aan elkaar zijn vastgemaakt kun je jezelf met een speciale techniek bevrijden.

Houd je vastgebonden armen hoog in de lucht, span je borstspieren aan en houd je ellebogen zo dat als je je armen naar beneden beweegt ze naast je lichaam komen. Doe dit met al je kracht, je zult merken dat de ty wraps en de duct tape deze kracht niet kan verdagen waardoor je bent bevrijdt. Bij duct tape kost het je wel wat haartjes die op je arm zitten. Vervolgens zet je het op een rennen, zijn je belagers bewapend loop dan in een zig zag patroon om de kans dat ze je kunnen raken te verkleinen.

Via een legerdump heb ik nog een in nieuwstaat verkerende airforce survival mes kunnen bemachtigen, dit mes was jarenlang de standaard voor amerikaanse piloten en overig vliegend personeel. Het mes is robuust en kan tegen een stootje.

Als bushcrafter wil je natuurlijk wel wat comfort maar een hele dag een stoel met je meezeulen is geen optie. Een stevig stuk canvas doek wat je thuis hebt geprepareerd zodat er drie stevige stokken in passen is door een ervaren scout of bushcrafter in een handomdraai omgetoverd tot een krukje.
Je hebt hiervoor alleen een stuk touw nodig, 3 stevige takken die je in het bos vindt en je moet een driepootssjorring aan kunnen leggen.

We vinden het ook leuk om allerlei survival items te testen, vandaag hadden we een noodtent getest. Eenmaal uitgepakt blijken het twee met tape aan elkaar gemaakte nooddekens die je in een EHBO trommel kunt vinden. In de verpakking zit een stuk touw van ongeveer 7,5 meter lang dit is veel te kort, gelukkig hadden wij nog een stuk touw bij ons zodat we het onderkomen op konden hangen tussen de bomen. Een gebruiksaanwijzing zit er niet bij dus enige ervaring met het opzetten van tarps is wel een vereiste.

Eddy heeft van een stuk tuigleer een klein kistje gemaakt om zijn brandertje te vervoeren zonder dat deze beschadigd..
(c) 2020 Adventurebound by woodcraftsurvival.com