Woodcraftsurvival op herhaling januari 2021
Van zaterdag 30 januari 2021 tot en met zondag 31 januari 2021 was het team van woodcraftsurvival op herhaling. Het idee ontstond een half jaar geleden, toen Leo van Eddy een Zwitserse leger benzinebrander heeft gekregen. Het Nederlands leger heeft in de jaren 70 ook benzinebranders gebruikt die volgens hetzelfde principe werkten.  Leo heeft het altijd over zijn diensttijd die hij als kok vervulde, daarom leek het mij leuk om speciaal voor Leo een herhalingsweekend te organiseren.

Speciaal voor deze ene keer hebben we groots uitgepakt, we hadden dit weekend de beschikking over een staftent met verwarming. Naast de staftent stond het toiletgebouw met daarin een campingtoilet. In de staftent stond een tafel, stoelen en met de veldtelefoon konden we contact houden met het hoofdkwartier.

Het kampterrein hadden we beveiligd met struikeldraden waaraan boobytraps waren bevestigd die na activering een oorverdovend alarm af lieten gaan.
We hadden ons kamp natuurlijk benoemd tot "Kamp Holland", voordat je het kampterrein betrede stond er een waarschuwingsbord "Achtung Minen".
De kampbeheerder kwam even langs en dacht dat het zomaar een bordje was, gelukkig voor hem waren het geen echte boobytraps. Want hij had ze alletwee te pakken.

Dit was de eerste keer dat Twan een vriend met ons meeging op winterweekend, omdat hij als groentje meeging hebben we hem een mutsdas en een tokkeltouw omgedaan wat hij verplicht het hele weekend moest dragen. Na afloop van het weekend zouden we bespreken of hij het felbegeeerde woodcraftsurvival naamlint voor op zijn unifotm zou mogen dragen.

Nadat we het kamp opgebouwd hadden had onze "Chef Leo"de hamburgers bereid, niet van die vacuumverpakte of van die diepvriesschijven maar van die echte verse zoals je ook in een *** restaurant zou krijgen als je daar een hamburger besteld.

Na het middageten was het tijd om wat hout klein te maken, met de kettingzaag hadden we in 15 minuten voldoende stammetjes kleingezaagd. Groentje Twan mocht naast dat hij de buddy van Leo was allerlei klusjes voor ons doen. Zoals hout halen, hout splijten en het vuurtje aanleggen. Zo hadden Eddy en Michel de tijd om wat survivalprojectjes te realiseren. Eddy en Michel zijn namelijk de Geniesten van het stel, ze draaien hun hand niet om voor wat pionierwerk.

In een noodsituatie kan het voorkomen dat je zware objecten naar boven moet verplaatsen, met een katrol kun je deze loodrecht omhoog hijsen. Maak je gebruik van  meerdere katrollen dan kun je ook objecten omhoog hijsen die anders veel te zwaar voor je zijn.
Onze katrol hebben we gemaakt van een stammetje waarin we een geleidier voor het touw hebben gemaakt met zaag en mes, met een slangenboor hebben we een gat in de katrol geboord zodat er een as doorheen kan. Dergelijke katrollen kun je ook gebruiken voor het maken van wildvallen voor grote dieren, een ander voordeel is dat touw minder snel slijt als je een katrol gebruikt dan dat je het over een tak heen laat schuren.

Eddy had een ontwerp gezien van een hele speciale spanzaag, het was een leuk projectje waarin je verschillende survivaltechnieken toepast. Zoals, zagen, inkepingen maken en pioniertechnieken zelf zou ik eerder voor de K.I.S.S. methode gaan (Keep It Simple Stupid) en dat is door een flexibele tak te buigen zodat de zaag onder spanning komt te staan. Hoe dit in zijn werk gaat kun je lezen in de rubriek
Een spanzaag maken.
 
Intussentijd was Chef Leo druk bezig geweest met het bereiden van de "Blauwe Hap"wat militaire taal is voor nasi met saté.

Na het eten was het tijd om bij het vuur te gaan zitten, in verband met de geldende Coronamaatregelen hebben we zo veel mogelijk afstand van elkaar gehouden.

Rond 22 uur was het tijd om naar bed te gaan, om 06:00 was het weer tijd om op te staan. Het had een graad of 3 gevroren en met de Oostelijke wind van 3 Bft was de gevoelstemperatuur rond de 7 graden onder nul. Om 07:00 was het tijd voor een kop koffie of thee , en vervolgens de broodjes ei eventueel met spek.

Rond 08:00was het tijd om het kampterein op te breken waarna we weer huiswaarts zijn gekeerd. Het was een geslaagd weekend waarin we weer veel hebben gedaan, en natuurlijk veel oude herinneringen hebben opgehaald.
(c) 2021 by woodcraftsurvival.com