Kanotocht April 2021 via de Reusel naar de Essche Stroom
Op zondag 11 April 2021 zijn Leo en Michel weer een stuk met de kano gaan varen, dit keer zijn we opgestart op de Belverse dijk in Haaren om vervolgens stroomopwaarts de Essche stroom te volgen in de richting van Moergestel. Na enkele kilometers stroomopwaarst splitst het riviertje op in de Voorste stroom en de Achterste stroom. Wij houden links aan en volgen de Achterste stroom die bij de stuw weer verandern van naam in de Reusel.

Terwijl we door het natuurgebied De Oisterwijkse Bossen en vennen varen zien we een jonge ree vanaf het rieviertje de Reusel, nadat hij ons had waargenomen was hij in enkele secondes niet meer zichtbaar voor ons, op enkele meters afstand vliegt een ijsvogeltje voor ons uit.

We hebben veel wilde ganzen gezien, één koppeltje had al twee kuikens die bij het naderen van de boot razendsnel onder water duiken om vervolgens tien meter verder weer naar boven te komen.

Tijdens onze tocht zijn we onder verschillende bruggen en viaducten door gevaren, bij enkele brede viaducten moesten we plat op onze rug in de kano liggen peddelen om stroomopwaarts de andere kant van de brug te bereiken.

Iedere kanovaarder moet in staat zijn om na het verliezen van een peddel een nieuwe te maken, ik had er één gemaakt van een bezemsteel. Waaraan ik een stuk van een plastic jerrycan had bevestigd met touw. Ik heb enkele kilometers met deze peddel gevaren en ik merkte nauwelijk verschil met de orignele kanopeddel.

In een Escape and Evasion scenario kun je deze peddels gebruiken voor jezelf gebouwde vlot.

Na ongeveer 7 km peddelen kwam de beboude kom in zicht en besloten we opde tocht stroomafvaarts te vervolgen. In totaal hebben we ongeveer 14 km gepeddeld. Het was weer een leuke en mooie tocht, die voor herhaling vatbaar is in een ander jaargetijde.
(c) 2021 by woodcraftsurvival.com