Kanotocht door de Biesbosch 29 december 2020
Het was alweer 3 jaar geleden dat ik voor het laatst in de Biesbosch was geweest, het was dus weer hoog tijd om daar een dagje te gaan kanovaren om te genieten van "The Dutch wetlands". Dit voor Nederlandse normen groot natuurgebied heeft een oppervlakte van ca. 90 vierkante kilometer.

Vandaag ben ik Michel met Geert op pad geweest, hij had zijn Canadees genaamd "De Witte Gijt" de afgelopen weken flink opgeknapt, wat te merken was want hij gleed echt door het water. De temperatuur lag net iets boven het vriespunt, helemaal zonder gevaar is dit niet als je met deze temperaturen te water raakt kun je binnen 5 tot 10 minuten onderkoeld raken. Hier hadden wij onze uitrusting natuurlijk op aangepast zodat we onszelf altijd konden voorzien van droge kleding mocht dit nodig zijn.

Als je in de Biesbosch vaart moet je natuurlijk ook even onder het bruggetje van Sint Jan door varen, onderweg naar de Amaliahoeve zagen we twee reeen op de dijk staan, intussen dat ik mijn camera uit de waterdichte plastic sealbag had gehaald waren de reeen alweer verdwenen
Via een kreek zijn we langs een dijk afgevaren waar er verschillende Schotse hooglanders stonden te grazen, het blijft altijd een mooi gezicht om deze semi wilde grazers vrij door een natuurgebied te zien lopen en grazen. Inmiddels viel er een regenbui en was het tijd om even aan te meren, even de chocomelk op de trangia opgewarmd. Intussen kon ik het natuurlijk niet laten om een vuurtje in de aanwezige vuurkorf te maken. Het was wel even hard werken om het vuurtje op gang te krijgen, er was nauwelijks droog dood hout voorhanden. Uiteindelijk hebben we met een esbitblokje en wat dode riet en kliswortelstengels het vuurtje toch aan de praat gekregen.

Nu was het tijd om de hamburgers te bakken, met een trangiabrander kun je dit niet overhaasten. Met deze kooktechniek ga je als het ware 100 jaar terug in de tijd toen alles net even iets rustiger mocht gaan.

Na het eten zijn we onze tocht weer verder gaan vervolgen, we hadden niet echt een concreet plan, gewoon lekker varen en van de natuur genieten was het doel, intussen was het ook wat harder gaan waaien waardoor er her en der ook wat golven waren ontstaan. Op een gegeven moment zagen we een beverburgt en flink wat verse knaagsporen van een of meerdere jonge bevers. In deze tijd leggen ze hun wintervoorraad aan zodat ze in de winter even vooruit kunnen.

We hebben veel wilde vogels gezien zoals een valk, buizerds, meerkoeten, aalscholvers, witte en blauwe reigers en helemaal op het einde zagen we een ijsvogeltje.
Het was weer een leuke dag waarin ik weer veel heb gezien van de Nederlandse natuur, we gaan nog zeker een keer terug om er te overnachten.
(c)2020 by woodcraftsurvival.com