Kanotocht over de Dommel 10 februari 2019
Zondag 10 februari was een regenachtige dag met veel regen, maar dit hield Leo en Michel niet tegen om even met de kano de Dommel te bevaren.
Omdat we altijd maar met één auto naar de kano opstaplaats rijden bestaat onze kanotocht altijd uit een heenreis en een terugreis. De heenreis gaan we altijd stroomopwaarts en op de helft van onze tocht gaan we even uit de kano om wat te eten en koffie of thee te zetten.

Door de regenval van de afgelopen dagen stond de Dommel veel hoger als we gewens zijn, het instappen was een stuk eenvoudiger omdat het water van de Dommel gelijk met het maaiveld stond. Tijdens de heenreis kwamen we verschillende beversporen tegen, maar toen we een ca 60cm dikke eik tot over de helf in de Dommel zagen liggen moest Michel even op onderzoek uit.

Op een van de onderstaande foto's zie je duidelijk de tandafdrukken van een Bever, de vlijmscherpe tanden glijden zelfs eenvoudig door het hout van een eikenboom heen. Ik heb mezelf in mijn leven één keer gewaagd om een eikenboom met een diameter van 50cm om te hakken met een bijl, dit heeft me ruim een uur noeste arbeid gekost.
Het lijkt wel of de bever de Dommel wil indammen, dit doen ze om het waterniveau te reguleren, hiermee voorkomen ze dat hun burcht onder water loopt of dat de ingangen droog komen te staan.

Na het sporenonderzoek hebben we de tocht weer vervolgt, wat me opviel was dat er op de kade ontzettend veel molshopen waren te zien. Wellicht hebben ze ook last van de hoge waterstand.

Halverwege de tocht zijn we uitgestapt om wat warms te eten en te drinke, en omdat er vandaag een grote kans was op een flinke bui hebben we met een tarp en twee takken van onze kano en peddels een comfortabel onderkomen gebouwd. Een belangrijke survivalregel is ook om jezelf te beschermen tegen de elementen, met regenachtig winters weer kan je snel onderkoeld raken. Na een kopje thee en een broodje met knakworst zijn we aan de terugreis begonnen.
Toen we bij onze in/uitspplaats aankwamen zag het er een stuk anders uit als toen we vertrokken waren, intussen was het waterpeil van de Dommel nog verder gestegen, het grasland rond de Dommel was nu grotendeels verdwenen door het water van de Dommel.

Het was weer een hele leuk tocht en met een goede regenjas en een muts heb je vaak nog niet eens in de gaten dat het regent.
(c) 2019 by woodcraftsurvival.com