Kanotocht over de Dommel mei 2020
Het was alweer een maand geleden dat Michel en Leo hebben gekanood, dus hoog tijd om weer eens op pad te gaan om van de natuur te genieten. Vandaag 21 mei 2020 beloofd een warme dag te worden daarom zijn we vroeg vertrokken. Dit is weer zo'n voordeel van een eigen kano bezitten, je kan gaan wanneer je wilt. Er is al geruime tijd weinig neerslag gevallen, hierdoor is de waterstand in de Dommel veel lager als normaal. Maar de waterstand is nu nog wel hoog genoeg om te kunnen kanovaren zonder dat je vast komt te zitten.

Eenmaal op het water komen we al vrij snel het nestje meerkoeten van onze vorige kanotocht tegen, van de 8 tot 12 eieren die de meerkoet legt overleeft slechts een enkel kuikentje het. Dit is de reden dat meerkoeten vaak wel tot 3 nestjes eieren per broedseizoen legt.

We hebben verschillende ijsvogeltjes weg zien vliegen, vanuit de kano is het niet te doen om een foto van hen te maken. Ze zijn namelijk schuw en gaan er razendsnel vandoor als je te dicht in de buurt komt.

Ook hebben we weer veel vraatsporen van bevers waargenomen, bevers zijn erg schuw en werken vooral in de schemering en de nacht. Waardoor de kans erg klein is dat je ze overdag aan het werk ziet.

Langs de waterkant staan veel verschillende soorten waterplanten zoals de waterzuring, moeras vergeet-me-nietje, watermunt en bij het uitstappen kwam ik adderwortel tegen. Adderwortel is een medicinale plant die al sinds de 15e eeuw wordt gebruikt als wondstelpend middel en tegen scheurbuik. Maar je kunt adderwortel ook gebruiken tegen tandvleesbloedingen en voor de behandeling van aften. Het blad bevat veel mineralen en kun je toevoegen aan soepen of eten als sla of spinazie.
(c) 2020 by woodcraftsurvival.com