Kanotocht naar de Klotputten
Het was alweer een hele tijd geleden dat Geert en ik samen op pad waren geweest, na een appje hadden we afgesproken dat we vandaag zondag 9 augustus 2020 even zouden gaan kanovaren. Het beloofde een warme dag met temperaturen van wel 35 °C te worden dus we hadden om 7 uur afgesproken bij het Beatrixkanaal in Eindhoven.

Geert is nog zo'n echte "kanovaarder" die het liefst alles vanuit de kano doet, voordat we de Canadees te water lieten kreeg ik nog wat uitleg over de verschillende soorten Peddels. Vervolgens gingen we het afwateringskanaal op, het afwateringskanaal is in de jaren 30 van de vorige eeuw gegraven om te voorkomen dat bij hoog water van de riviertjes de Dommel en de Gender de Eindhovense binnenstad zou overstromen. Het afwateringskanaal voert het water af naar het Beatrixknaal, wat weer in verbinding staat met het willhelminakanaal.

Op het afwateringskanaal hebben we verschillende ijsvogeltjes gespot, ook had iemand een oud bankstel met bijpassend fauteuil vakkundig in het water gedeponeerd. Jammer dat mensen toch altijd overal rotzooi moeten dumpen. Enkele kilometers verder kun je het grofvuil gratis bij de gemeente afvalverwerker inleveren.

Nadat we de Dommel een stukje stroomopwaarts gevolgd hadden, kwamen we terrecht in natuurgebied de Klotputten, hier is ook een gelijknamige recreatieplas welke gevoed wordt door de Dommel. Hier kwamen we knaagsporen van  "Willem"bever tegen.

Op de recreatieplas de klotputten hebben we de kano even aan de kant gelegd om te genieten van het uitzicht, en het was natuurlijk tijd om een kop koffie te drinken. Als echte kanovaarder deden we dit natuurlijk vuit de boot.

De klotputten zijn in de 19e eeuw ontstaan doordat er plaatselijk turf werd gestoken, inmiddels is het een natuurgebied waar veel watervogels hun toevluchtsoord hebben gevonden.

Vervolgens was het tijd om dezelfde weg terug te vervolgen, we zagen nog een mooie rijger en enkele meerkoeten. Rond 10:45 waren we weer terug bij onze opstapplaats. Geert heeft hier nog wat uitleg gegeven over hoe je een Canadees solo kunt varen. Vervolgens moest de theorie in de praktijk worden gebracht. Het lukt mij aardig om met de boot te manouvreren.

Nu was het tijd om wat les in peddeltechniek, meer techniek kost je minder inspanning. Het nadeel is dat ik al jaren vaar op een manier die niet altijd even effecient is, maar oefening baart kunst. Binnekort  maar eens de tijd nemen om flink te oefenen.

Inmiddels was het rond half 12 en was de temperatuur al tegen de 33 °C en was het tijd om naar huis te gaan, ik vond het weer een leuke, gezellige en leerzame ochtend.

Wij hebben de afspraak gemaakt om volgend jaar een weekend te gaan kanovaren in de Biesbosch.
(c) 2020 by woodcraftsurvival.com