Kanotocht over de Dommel bij Liempde
Op zondag 12 juli zijn Michel en Leo naar Kasteren afgereisd om een stuk over de Dommel te gaan varen met de Canadees, Kasteren is een gehucht dat ten Noorden van de plaats Liempde ligt. De naam Kasteren stamt vermoedelijk af van het Latijnse woord Castrum dat kamp betekend, wellicht is hier in de tijd van de Romeinen een Romijns kampement geweest.

Het bekendste gebouw in Kasteren is wellicht de Duiventil die dateerd uit het jaar 1661
We zijn eerst stroomopwaarts gegaan in de richting van Sint Oedenrode, onderweg hebben we o.a. 2 ooievaars, een ijsvogeltje en een aalscholver in een boom gespot. Ook de gierzwaluwen zaten laag en waren druk in de weer met het vangen van de insecten, die aangetrokken worden door het water.

Op sommige plekken waan je jezelf in een ver land met ongerepte natuur, zo kom je regelematig een afgebroken wilg tegen die men ook gewoon laat liggen. Rond 12:00 kwamen we een waterdrinkplaats voor de koeien tegen, dit is natuurlijk ook een mooi plekje voor ons om even uit te stappen en wat eten te bereiden. Leo had een omgevallen wilg al vrij snel ingericht als aanrecht waar hij als een echte "bushkok" de hamburgers heeft gebakken.

Intussen had Michel de tijd om zijn "Milbank"waterfilter uit te testen, een Milbank filter is een heel fijn geweven canvas zak. Je vult de waterzak onder water, en hangt vervolgens de zak aan een tak. Vervolgens wacht je tot het waterpeil in de Milbank filter is gedaald tot onder de streep, als dit het geval is kan je het water in een mok of een pannetje opvangen. De Milbank filter haalt de zwevende deeltjes zoals zand en plantenresten uit het water. Virussen en bacterien worden met de Milbank filter nie uit het water gehaald, je dient het water voor je het gebruikt altijd eerst te koken of chemisch te desinfecteren.
Na gebruik dien je de Milbankfilter goet te reinigen en te drogen. Het Britse leger heeft vele tientallen jaren gebruik gemaakt van een Milbank filter.
Een Milbank filter kun je ook gebruiken als koffie filter als je van wilde planten en vruchten koffie wilt zetten.

Na het middageten zijn we stroomafwaarts gegaan, de aalschover zat nu ruim een uur later nog steeds in de boom.
(c) 2020 adventurebound by woodcraftsurvival.com