Lente kanotocht over de Dommel
Het is medio April 2020, inmiddels zitten we al ruim 6 weken in een gedeeltelijke lockdown vanwege de Corona Pandemie, deze lockdown houdt in dat je best even een ommetje mag maken mits je maar niet met meer dan 3 personen bij elkaar bent en je hierbij tenminste 1,5 meter afstand van elkaar houdt. De zitjes van onze Canadese kano zitten 2,30 meter uit elkaar.

Normaal carpoolen we maar omdat we tijdens de autorit dichter als 1,5 meter bij elkaar zitten, zijn we dit keer met 2 auto's naar onze kano opstapplaats gereden.

De lente is in volle gang veel vogels zingen en fluiten de hele dag door, sommige vogels hebben al een nestje gebouwd. Zo kwamen wij een drijvend nest tegen van een meerkoet, waarin 8 eieren lagen. De meerkoet verlaat bij gevaar zijn nest om er later weer naar terug te keren, slechts weinige jonge meerkoeten overleven het, ze zijn namelijk een gewilde prooi voor Reigers, Meeuwen en Snoeken. Meerkoeten doen per broedseizoen soms wel 2-3 pogingen om een nest
jongen groot te brengen.

We zagen ook een koppeltje eenden met een flink aantal jongen, bij gevaar zal het mannetje het gevaar weg proberen te lokken, terwijl moeder eend haar kroost razendsnel naar de kant brengt. De jonge eendjes duiken in het riet en door hun perfecte camouflage kleuren zijn ze in no time opgegaan in hun omgeving. Iets waar de gemiddelde zandhaas nog iets van kan leren. Nu haar kroost in veiligheid is gebracht doet moeder eend ook een poging om de potentiele vijand weg te lokken. Als het gevaar geweken is vliegen de ouders weer terug naar hun kroost.

De lente is ook de ideale tijd om eens van de eetbare planten te proeven, de jonge blaadjes en scheutjes zijn nu op zijn lekkerst. Zo hebben we Look zonder Look zien staan deze naar knoflook smakende plant kun je gebruiken om je eten en salades wat meer smaak te geven. Hondsdraf is een kruidig smakende plant die je ook aan salades kunt toevoegen om deze wat meer smaak te geven, de blaadjes van de paardebloem zijn het smakelijkst voordat de plant in bloei komt.

Van Brandnetel en watermunt kun je natuurlijk een heerlijke thee zetten.

Sinds een jaar of 7 komen wij regelmatig sporen van de bever tegen, die met zijn scherpe tanden de ene wilg na de ander lijkt te vellen. Maar soms knaagt hij ook met zijn scherpe tanden de bast van de boom wat hij gebruikt om zichzelf te voeden.
(c) 2020 by woodcraftsurvival.com