Mies vs Wild wandeling Maart 2021
Het was alweer een maand geleden dat ik de website had geupdate, in eerste instantie zouden Eddy en Michel samen op pad gaan. Maar helaas kon Eddy er vandaag niet bij zijn, waardoor ik besloten heb om alleen op pad te gaan. Het grote nadeel van alleen op pad gaan is het op het juiste moment maken van de foto's. Alleen werk ik vaak met een statief en een zelfontspanner, echter is de zelfontspanner van mijn compactcamera slechts in te stellen op 2 of 10 seconden. Waardoor ik niet altijd de tijd had om op de juiste plek te gaan zitten, maar het is me toch gelukt om enkele leuke foto's te maken om met jullie te delen.

Na driekwartier gewandeld te hebben over zandvlaktes en door dichte naaldbossen kwam ik een mooie plek tegen waar ik even een kop thee kon zetten. Ik had onlangs de spiritus brander van dave canterbury aangeschaft en het was nu tijd voor de veldtest. Deze spiritus brander is iets groter dan die van trangia waardoor hij ook veel langer blijft branden. De brander die bestaat uit een RVS spiritusbrander en een RVS geperforeerde ring die bij gebruik dienst doet als pannensteun. De ring kan je na gebruik om de brander heen schuiven waardoor je een vrij compact setje hebt. Tijdens wandelingen maak ik graag gebruik van een spiritusbrander dit omdat het een relatief  goedkope brandstof is die makkelijk in gebruik is en het maakt nauwelijks geluid.

Toen het waterketeltje eenmaal op het vuur stond besloot ik mijn tijd nuttig te besteden door een kettingzaag van het Finse outdoormerk Savotta uit te testen. Deze kettingzaag zit in een mooi Nylon tasje wat je aan je riem kan bevestigen. Een dergelijke kettingzaag gebruik je voor het zagen van de wat dikkere takken, daar waar het zaagje van je leatherman of zwitsers zakmes te klein voor is. Zelf maak ik toch liever gebruik van een vouwzaag maar de kettingzaag is een stuk lichter dus voor de grammenjager ideaal.

Inmiddels kookte het water en was het tijd voor een heerlijke kop verse dennennaaldenthee,gewoon wat verse groene dennennaalden plukken en aan het kokend water toevoegen en gedurende 5 minuten laten trekken. Dennennaaldenthee is rijk aan Vitamine C.

Bergsporters wordt aangeraden om altijd een bivakzak bij zich te dragen, voor enkele euro's koop je al zo'n bivakzak. En volgens de omschrijving van de webshop kun je de bivakzak meerdere malen gebruiken. Eenmaal uit de verpakking krijg je de bivakzak nooit meer terug in de meegeleverde plastic zak. Om in de bivakzak te komen zonder dat deze scheurt heb ik hem eerst helemaal uitgevouwen, vervolgens de bovenzijde geopend en terwijl ik bleef staan voet voor voet in de bivakzak gaan staan. Vervolgens de bivakzak over mijn lichaam heen geschoven tot mijn hoofd. De camera op 10 sec. zelfontspanner gezet en snel een beschutte plek onder een dichte dennenboom opgezocht. Voordat ik een redelijke foto had heb ik dit 3 keer herhaald. Bij de laatste poging scheurde de bivakzak open. Voor een paar tientjes meer heb je een nylon bivakzak die jaren meegaat.

Van de gescheurde bivakzak heb ik dan maar een X op de grond gemaakt dit is een internationaal noodsignaal wat betekend dat ik niet in staat ben om verder te gaan. Een dergelijk noodsignaal maak je altijd op een open plek die vanuit de lucht goed zichtbaar is. Het kan zijn dat je zelf een stuk verder schuilhoudt omdat je daar beter beschut bent tegen de elementen. Maak dan bij je grondsignaal ook een pijl, waarbij de punt van de pijl de richting aangeeft waar je naartoe bent gegaan.
Onderweg kun je felgekleurde materialen in de takken hangen om je reisrichting aan te geven.

Natuurlijk heb ik na het maken van de foto's alles weer netjes opgeruimd en in de rugzak gedaan om dit vervolgens thuis weer weg te gooien.

Hoewel het lastig is om alles in je eentje goed te documenteren, heb ik weer een leuke wandeling gemaakt waarbij ik weer allerlei gear heb kunnen uittesten.
(c) 2021 by woodcraftsurvival.com