Woodcraftsurvival primitief kampeerweekend November 2021

Omdat Eddy in September verhinderd was en hij toch heel graag mee op weekend wilde had ik een extra weekend georganiseerd, wat gehouden werd van vrijdag 5 t/m zondag 7 november 2021. Onze vaste kok Leo ging liever werken dus hadden we voor dit weekend Twan aangesteld als aspirant kok.

Eddy heeft het grote voordeel dat hij niet meer hoeft te werken en was dan op vrijdag al op tijd op het kampterrein aanwezig, toen wij hier omstreeks 17:15 arriveerden was er al een tarp gespannen, het kampvuur brandde en het water voor de koffie of thee stond al op het vuur. Hier waren we natuurlijk enorm blij mee, gauw in het laatste restje daglicht de tent opzetten want omstreeks 18:00 uur is het al donker. Na een gezellige avond bij het kampvuur gingen we omstreeks 22:00 uur naar bed.

Zaterdag was ik (Michel) al om 06:00 uit bed om hout voor het kookvuur te sprokkelen, normaal regelt Leo dit haarfijn maar onze aspirant kok lag natuurlijk nog te ronken. Inmiddels was Eddy ook onder de tarp komen zitten en omstreeks 06:30 hadden we het water aan de kook zodat we een kop thee of koffie konden drinken.
Om 07:30 vond ik dat Twan lang genoeg had geslapen en hebben we Kantor, Eddy zijn hond Twan zijn tent ingestuurd.

Twan zou de ingrediënten voor de erwtensoep meebrengen maar was het belangrijkste, de rookworst vergeten. Hij wilde toch graag een rookworst wij vonden dit niet nodig want als je midden in de Ardennen zit, zul je het ook moeten doen met de spullen en middelen die je tot je beschikking hebt.

Ondanks dat we het kamperen van de jaren 60, 70 en 80 wilde nabootsen hadden we toch de beschikking over een kettingzaag, van de terreinbeheerder mogen we dode bomen die op de grond liggen in stukken zagen. In 15 minuten hadden we een grove den in handzame stukken liggen waarna we dit konden kloven. We hadden nu ruim voldoende hout om een hele dag lang te stoken.

Inmiddels had Twan een collega gebeld met de vraag of hij een rookworst kon komen brengen, zijn collega Patrick kwam na een uur op de snorfiets aan zonder rookworst. Na een kop koffie en een broodje hamburger besloten ze samen naar de dichtstbijzijnde supermarkt te lopen. We hadden het vermoeden dat Twan en Patrick wel enkele uren weg zouden blijven en zijn daarom maar vast zelf aan het bereiden van de soep en het brood begonnen.

We hebben op het kampterrein nog enkele kastanje boleten geplukt deze soort komt vrij veel voor en is eetbaar, de buisjes zijn lichtgeel en verkleuren bij aanraking blauw. Eet alleen paddenstoelen die voor 100% als eetbaar kunt determineren. Sommige eetbare paddenstoelen lijken op dodelijk giftige.

Michel had enkele visjes meegenomen om ze op een plankje gaar te grillen, de diep gevroren vissen waren nog niet schoongemaakt. Na het schoonmaken hebben we een plankje uit een stammetje gemaakt. Door het plankje schuin voor het vuur te zetten kun je ze als het vuur heet genoeg is in een half uurtje gaar grillen.

Eddy had in Noorwegen in een museum een houten emmer gezien, hij dacht deze kan ook maken. Op de foto's zie je het eindresultaat.

Op het gebruik van de kettingzaag na hebben we het weekend gekampeerd zoals het ook in de jaren 60, 70 en 80 van vorige eeuw heeft plaatsgevonden. We hebben alleen op houtvuur gekookt. En we hebben zoveel mogelijke uitrustingstukken gebruikt die ook in deze tijd werden gebruikt. Denk hierbij aan waterflessen, geëmailleerd servies en de stalen pannen.

We kijken nu alweer uit naar het volgende weekend in de winter, hopelijk gaat onze kok dan weer mee.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(c) 2021 By woodcraftsurvival.com