SERE wandeling november 2020
Op zondag 29 november zijn Michel en Eddy naar de bossen geweest om foto's te maken voor de rubriek SERE survival.
De term S.E.R.E heeft een militaire achtergrond en staat voor Survival, Evasion, Resistance en Escape. Het doel van een S.E.R.E. cursus is om de cursisten te leren hoe ze zichzelf in leven kunnen houden in vijandelijk gebied. Het improviseren van uitrustingstukken is belangrijk als je deze bent verloren.

Vandaag hebben we dan ook verschillende uitrustingstukken geimproviseerd van afval wat je tegenwoordig overal op de wereld tegenkomt. Een schuin afgebroken of gezaagde afvoerbuis kun je gebruiken om er mee te graven. En tijdens het graven stuitte we op geel zand, indien je gewenst gevonden te worden kan je hier een mooi grondsignaal van maken. Wij maakten het X teken waarmee we aangeven dat we medische hulp nodig hebben.

Een leeg alluminium bakje waar hondenvoer in heeft gezeten kun je gebruiken als bakpan, met behulp van een esbitblokje hebben we hier een ei in gebakken. Heb je geen esbit dan kun je natuurlijk ook van dunne takjes en twijgen een klein vuurtje maken.

Als je in een vuilniszak drie gaten maakt heb je een perfecte regenjas, we hebben een variant met en zonder muts gemaakt. Je bovenlichaam tegen regen en wind beschermen kan het verschil maken tussen onderkoeld raken of niet. En als je in een grote jute zak drie gaten maakt heb je een vest, in combinatie met de vuilniszak heb je bijna een mouwlose anorak.

Een lege plastic drinkfles zonder dop kun je als je een dop improviseert prima gebruiken als veldfles, van een tak hebben we een plug gemaakt die perfect in de opening van de fles past. Indien de plug niet voldoende afsluit kun je altijd een pakking maken van een stukje plastic, welke je tussen de fles en de plug aanbrengt.
Van een stuk ijzerdraad wat ik maanden geleden had gevonden heb ik de veldfles voorzien van een riembeugel.

Vindt je een stuk vuursteen sla er dan met een andere steen hard tegenaan, met wat geluk springen er scherpe splinters vanaf die je als mes kunt gebruiken.

Van een oude bezemsteel en een paar stukken touw had vooraf al een rugzak gemaakt zodat je de gevonden spullen ook gemakkelijk kunt dragen. In de rubriek
Een rugzak/draagframe maken kun je zien hoe je een geimproviseerde rugzak in elkaar zet.

Onderweg kwam ik nog een stuk pvc tegen welke ook te gebruiken is om ermee te graven, in een survivalsituatie kan het voorkomen dat je naar voedsel of water moet graven. Maar in sommige gevallen moet je misschien ook je parachute of andere uitrustingstukken begraven om ervoor te zorgen dat de vijand je niet ontdekt.

De bedoeling is dat ik de vervaardige uitrustingstukken ook daadwerkelijk ga gebruiken tijdens één woodcraftsurvivalweekend.
 
 
(c) 2020 by woodcraftsurvival