Solovaren naar de Klotputten juli 2021
Sinds een jaar of 6 ben ik in het bezit van een Canadese kano van het merk Coleman. Deze kano is naast stabiel, ruim en onverwoestbaar niet erg wendbaar. Deze kano is gemaakt om er met zijn tweeen in te varen, alleen gaat wel maar dan moet je in bepaalde situaties alle zeilen bijzetten waardoor je niet echt van je toch kan genieten. 

Omdat ik niet altijd een kanomaatje heb als ik wil gaan varen, heb ik besloten om er een solokano bij aan te schaffen. De laatste tijd verschillende bootjes uitgeprobeerd en zo kwam ik uit bij een Dagger Sojourn die ik tweedehands op de kop heb getikt.

Afgelopen weken druk bezig geweest met de spullen te verzamelen die nodig zijn om ook daadwerkelijk solo te varen, zo heb ik andere peddels en luchtzakken aangeschaft. Door de juiste peddel te kiezen verbruik je minder energie om op koers te blijven. Middels de J-slag kun je de boot al peddelend corrigeren. De luchtzakken zorgen ervoor dat je kano niet volledig vol water komt te zitten mocht je omslaan.

Vandaag met Geert afgesproken om in de ochtend een tocht van een kleine 10 km te maken, voor mij was dit de eerste keer dat ik een tocht solo vaarde. Geert ging met de Kayak mee om mij te voorzien van tips en tricks tijdens het varen.

Deze boot is een stuk minder stabiel dan de Coleman maar na enkele kilometers gevaren te hebben kreeg ik al meer vertrouwen in de boot waardoor ik zo af en toe ook van zithouding veranderde. Halverwege de tocht zijn we even aan de kant gegaan om een bakje koffie te zetten, en natuurlijk op een spiritusbrander. Na de koffie weer dezelfde route terug. Af en toe merkte ik dat ik te snel wilde peddelen waardoor ik de J-slag niet goed afwerkte, waardoor ik van koers raakte. Belangrijk is dat je rustig peddelt en je slag goed afwerkt.

Het was weer een leuke leerzame tocht en binnenkort probeer ik hier ook wat kanotechnieken te demonstreren zoals het na het te water raken weer in de boot klimmen.
(c) 2021 by woodcraftsurvival.com