Survivalweekend september 2021
Het was alweer twee jaar geleden dat we een ouder kind weekend hebben gehad , dit jaar had mijn oudse dochter Jennifer vriendinnetje Lana meegenomen die nog nooit had gekampeerd. Anja was er samen met Joey en van het vaste team ontbrak Eddy omdat hij momenteel een rondreis door Zweden aan het maken is. Daarom had ik dit jaar een extra taak erbij gekregen, het vastleggen van de mooie momenten. Het valt tegen als je instructie geeft om dan tussendoor nog even wat mooie foto's te maken. "Eddy" ik hoop dat je er volgende keer weer bij bent.

Michel, Leo, Jennifer en Lana waren vrijdag 17 september om 17:45 op het kampterrein, het was nog licht dus zijn we snel begonnen met het opbouwen van ons onderkomen. Michel heeft de meiden geholpen met het opzetten van het tentje, waarna ze zelf hun onderkomen konden inrichten. Ik had een mooi plekje in het gras gevonden waar ik mijn tarp had opgehangen. Leo zocht het wat hoger op en is op een heuvel zijn tent op gaan zetten. Nadat de tentjes waren opgezet heeft Michel twee hudo's gegraven. Een voor de twee meiden en de andere voor de rest. Intussen was Leo water voor thee en koffie aan het zetten. Na een kop thee zijn de meiden hout gaan sprokkelen en Michel is begonnen met de bouw van een keuken/badkamercombinatie die gedurende het weekend steeds werd uitgebreid.
We vonden nog enkele dikke boomstammen die al in stukken waren gezagen, deze hebben we met een kloofbijl in stukken gehakt.

Tegen 20:45 kwamen Anja en Joey aan op het kampterrein het was inmiddels al donker geworden, dus hun tent moest in het donker worden opgezet. Nadat de tent was opgezet was het tijd om even bij het kampvuur te zitten.
Om 22:00 gingen de meiden naar bed, Anja en Joey volgen ook al snel waarna Leo en Michel ook maar naar bed besloten te gaan. Eenmaal bij de tarp zatten er tientallen langpootmuggen op mijn bivakzak, na een inspectie aan de binnenzijde vond ik een heel nest bruine beestjes die ik maar even uit de bivakzak heb verwijderd. Vervolgens in de slaapzak gekropen om rond 02:00 wakkker te worden, ik voelde een beet achter in mijn nek het bleek zo'n bruin beestje te zijn die in mijn slaapzak was gekropen. Toch maar wat Deet opgedaan, eenmaal thuis bleek het een wants te zijn die zich graag in het gras ophoudt als ze zich bedreigd voelen willen ze nog weleens bijten.

Zaterdag om 06:00 werd ik wakker waarna ik een billycan water op mijn savotta woodstove heb opgezet voor een kopje thee, koken doe ik het liefste op een houtvuur zo blijf je dicht bij de natuur. In de ochtend hebben de kinderen flink in het bos gespeeld. Joey verzamelt legerkleding en had een hele plunjebaal meegenomen. Hij had zelfs een ghillie suit bij, welke gebruikt word door snipers.

Aan het einde van de ochtend was het tijd voor de instructie veilig werken met een mes. Lana kreeg de opdracht om vier tentharingen te maken. Het maken van tentharingen is voor kinderen een goede oefening om mesvaardigheden te ontwikkelen. Eind van de middag had Lana dan ook vier tentharingen gemaakt die ze de volgende keer weer meeneemt om een tarp of tent mee op te stellen. Michel wilde graag een brood bakken in een Dutch oven, even het deeg mengen en kneden en vervolgens laten rijzen. Vervolgens de Dutch oven voor verwarmen met kolen om daarna het brooddeeg in de Dutch oven te leggen. Enkele kolen bovenop de deksel en na ruim een uur hadden we een perfect brood gebakken.

Na het wat latere middageten was het tijd voor de instructie vuur maken, we begonnen eerst met de opbouw van het vuur en vervolgens hebben we verschillende manieren behandelt om een vuurtje te starten. Vuur maken met kaliumpermananaat, vuur maken met een vuursteen en als laatste een vuurtje maken met een firesteel. De meiden hebben urenlang geoefend in het maken van een vuurtje. Inmiddels was het tijd om het eten te bereiden, Jennifer en Lana hebben een samen een groentesoep gemaakt. Leo, Anja en Joey aten hamburgers. Michel had voor het eerst een zakje outdoorvoedsel wat je moet aanmengen met kokend water.

Na een gevulde maag nog wat hout gesprokkeld, gezaagd en gekloofd. Tegen de schemer was het tijd voor het sluipspel. De kinderen moeten dan als echte snipers stil door het bos heen sluipen om ongezien de lamp te bemachtigen. Het gezicht hadden ze zwart gemaakt met houtskool, om zo nog minder op te vallen. Dit jaar hadden ze niet één maar twee wachters die op patrouille door het bos liepen. Eenmaal gesnapt moesten ze weer terug naar het beginpunt om de tocht door het soms dichte struikgewas weer opnieuw af te leggen. Als een ware Gentlemen leende Joey maar al graag wat van zijn legerjassen aan de meiden uit zodat ze minder opvielen. Naarmate het spel vorderde werden ze allemaal een stuk beter en leken het wel echte snipers. Deze skills kan je gebruiken om dieren die je wilt fotograferen te besluipen.

Na het avondspel hebben we tot ongeveer 22:30 bij het kampvuur gezeten om vervolgens weerte gaan slapen.
Ik had mijn tarp al eerder in de avond afgebroken om een nieuw plekje te zoeken, ditmaal sliep ik gewoon onder de sterren wat ik zelf altijd veel leuker vindt.

Op zondagochtend was ik om 06:00 wakker, en was het tijd om mijn kamplek op te breken. Dit jaar ging alles in een 50 liter rugzak welke groot genoeg is voor een meerdaagse tocht al mijn eten en kampeerspullen pasten in deze tas. Na het ontbijt hebben we de rest van het kamp opgebroken.

Het was weer een geslaagd weekendje wat voor herhaling vatbaar is.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(c) 2021 by woodcraftsurvival.com