Wandelen in het spoor van de Romeinen mei 2021
Vandaag zijn we een dagje gaan wandelen in het Heumense Bos wat ten Zuiden ligt van de oude stad Nijmegen. Nijmegen was 2000 jaar geleden onderdeel van de Limes, de grens tussen het Romeinse rijk en de Germaanse gebieden.Vanuit Noviomagus (De Latijnse naam voor Nijmegen) liep een weg naar het huidige Maastricht.

De Rijn Vormde de Noordelijke grens met de Germaanse gebieden, om deze grens te verdedigen waren er twee legioenen Romeinse soldaten gelegerd in de buurt van Nijmegen, één legioen is ongeveer 6000 soldaten. In het Heumense bos zijn na 2000 jaar in het landschap nog allerlei sporen te vinden van de Romeinse tijd.

Door opgravingen weten we dat er in het Heumense bos in de 4e eeuw na Christus een Romeinse wachttoren heeft gestaan, op 100 meter afstand van de Romeinse wachttoren is vermoedelijk door de Romeinen een 10 meter diepe trechtervormige kuil gegraven die destijds vermoedelijk dienst deed als waterput.

Naast het stukje geschiedenis wat we hebben opgedaan moesten we natuurlijk ook wat survivaltechnieken uitproberen.
Loop je door dicht beboste gebieden dan is het zonder moderne hulpmiddelen moeilijk om op koers te blijven.
Met een kaart, kompas en een stappenteller kun je indien je vooraf je route bepaalt redelijk nauwekeurig bepalen waar je je in het dichte bos bevindt. Voorwaarde is dat je heel nauwkeurig te werk gaat.

Allereerst moet je weten hoeveel stappen je gemiddeld aflegt over een afstand van 100 meter, langs veel wegen buiten de bebouwde kom staan de groene hectometer paaltjes. De afstand tussen 2 paaltjes is precies 100 meter. Het is raadzaam om de meting tenminste 3 maal uit te voeren. Je kunt dan het gemiddelde van je 3 metingen aanhouden. Een gemiddeld persoon zal 133 stappen moeten zetten om de 100 meter te overbruggen. Om 1000 meter te overbuggen moet hij dus 1330 stappen maken.

Voordat je een route door dicht bebost gebied gaat lopen dien je eerst met kaart en kompas de te lopen kompaskoers uit te zetten, vervolgens bepaal je over welke afstand je deze koers moet aanhouden om op plaats van bestemming uit te komen. Als je 2000 meter in Oostenlijke richting moet lopen begin je te lopen met in de ene hand het kompas om de koers aan te houden, in de andere hand houd je de stappenteller vast. Bij iedere stap druk je op het knopje. Na 2660 stappen in Oostenlijke richting gelopen te hebben zal je in de buurt van je eindbestemming moeten zijn aangekomen. Voordat je deze techniek in het oerwoud wilt gaan gebruiken dien je eerst wat te oefenen in minder afgelegen gebieden.

Het kan zo maar gebeuren dat je onverwachts moet overnachten in het wild, met 2 grote plastic zakken en wat dorre bladeren maak je eennvoudig een noodslaapzak. Stop 2 plastic zakken in elkaar en vul de tussenliggende ruimte op met dorre bladeren en of mos. Zoek een beschutte plek en welterusten.
Het is niet erg als je niet helemaal in de plastic zakken past, als het grootste gedeelte er in past voorkom je al veel warmteverlies en is de kans op onderkoeling aanzienlijk kleiner.
(c) 2021 by Woodcraftsurvival.com