Wandeling door de sneeuw met Stefanie februari 2021
Op maandag 8 februari 2021 had ik een vrije dag genomen om van het winterse weer te genieten in de bossen. We zitten nog middenin de coronacrisis en na 7 weken mochten de kinderen dan weer eindelijk fysiek naar school. Stefanie is al die tijd bij de kinderen thuis geweest en vond het leuk om samen met mij te wandelen in de bossen.

Eenmaal in het bos bleek dat we het bos helemaal voor ons alleen hadden, het sneeuwde licht en alles was onaangetast mooi. Op sommige plaatsen zakten we wel 25 cm in de sneeuw weg, dit komt omdat er een soort van sneeuwduinen door de harde wind zijn ontstaan.

Gisteren was ik ook al in het bos en toen viel het me op dat we geen sporen van dieren konden waarnemen, dit was vandaag wel anders. We hebben veel sporen van konijnen, vossen en reeen waargenomen. Ik heb het spoor van een vos een tijdje gevolgd en deze kwam uit bij een konijnespoor, aan de sporen te zien leek het wel of de vos het konijn probeerde te pakken. Gelukkig voor het konijn wist hij aan de vos te ontsnappen.

Halverwege de wandeling hebben we even gepauzeerd, met mijn spiritus brander van esbit heb ik toen chocomel warm gemaakt wat er wel in gaat met dit winterse weer.
Gas en benzinebranders hebben het vaak moeilijk met koud weer, spiritus branders hebben hier veel minder last van.

Wil je sneeuw smelten vul dan nooit je pannetje volledig met sneeuw, hierdoor zal hij kapot branden. Dit komt omdat het smeltende sneeuw word geabsorbeerd door de reset van de sneeuw waardoor er tussen het pannetje en het sneeuw een luchtlaag ontstaan. Hierdoor lopen de temperaturen zo hoog op dat het aluminium pannetje smelt.
De enige juiste methode is om een klein beetje sneeuw te smelten, als dit geheel gesmolten is voeg je weer een beetje sneeuw toe. Dit doe je net zolang totdat je voldoende water in je pannetje hebt.

De temperatuur lag rond de -5 en met een windkracht 4 voelde het aan als -13 maar gelukkig hadden wij onszelf warm aangekleed waardoor we geen last van de koude hebben gehad.

Het was weer een hele leuke gezellige wandeling, dit gaan we zeker nog vaker samen doen.
(c) 2021 by woodcraftsurvival.com