Wandeling April 2021
Ondanks dat het vannacht nog aan de grond gevroren heeft is het voorjaar dan toch echt begonnen, dit kun je heel goed aan de natuur zien. Vogels zijn druk bezig met het bouwen van een nestje. En de eerste bloesem en bladeren staan al aan de bomen. In de eerste weken van het vroege voorjaar start in veel bomen de sappenstroom. Sommige bomen zoals de berk produceren een drinkbaar sap, dat vooral uit waters en suikers bestaat.

Vandaag hebben we berkensap afgetapt zoals Ray Mears het laat zien in zijn tv series bushcraft. Met een slangenboor boor je een gat in een volwassen berkenboom, in het gat maken we een gootje wat we uit een tak hebben gegutst. Vervolgens hangen we een billy can aan het gootje. Een volwassen boom levert wel 1,5 liter berkensap per dag wat je zonder enige behandeling kunt drinken. Berkensap bestaat uit water en suikers en bevat vitamine C, tannine en etherische oliën.

Als je klaar bent met het aftappen van het berkensap dien je het gat in de boom weer netjes af te dichten, zo voorkom je dat er ziekteverwekkers of insecten in de boom komen waardoor deze permanent beschadigd raakt. Het afdichten kun je doen door van een houten tak een stop te maken die je in de boom slaat. Het geheel werk je vervolgens netjes af door de overlengte van de stop af te zagen.

Reis je door afgelegen gebieden dan kom je vroeg of laten wilde dieren tegen, de meeste wilde dieren vluchten voor mensen. Maar vooral moeders met jongen zullen snel de confrontatie aangaan om hun jongen te beschermen. Er is een verhaal bekend van een avonturier die midden in de Amazone werd aangevallen door een Jaguar, bewapend met een spuitbus insectenspray en een aansteker wist hij dit roofdier te verjagen.

In onze reconstructie worden we aangevallen door een enorm wild zwijn, we staken vlug de aansteker aan en met de deoderant spuitbus wisten we hem snel te veragen. Natuurlijk hebben we het wild zwijn er later in gefotoshopt, maar zo zie je maar dat alledaagse spullen die mensen met zich meedragen vaak gebruikt kunnen worden in levensbedreigende situaties.
 
(c) 2021 by woodcraftsurvival.com