Wandeling door natuurgebied de Mortelen juni 2021
Op zondag 27 juni 2021 zijn Eddy en Michel gaan wandelen ten Noorden van de gemeente Oirschot in het natuurgebied "De Mortelen". Dit natuurgebied word afgewisseld
tussen bos en grasland.In het natuurgebied zijn wel 100 poelen te vinden die wemelen van de amfibieen. Verder vind je er allerlei planten zoals de Vogelwikke, de Wilde Kampferfoelie, Groot Hoefblad, Grote Wederik en allerlei kruidachtige planten.

Ik had een tijdje terug een Esee Rowen vuurslag gekocht, deze vuurslag kun je gebruiken als drukblok voor de vuurboog maar ook om hem als ouderwetse vuurslag te gebruiken. Ik had hem nog niet uitvoerig getest, het leek me nu een mooi moment om deze vuurslag met een stuk vuursteen die ik afgelopen week aan het Grevelingenmeer had gevonden te testen. Ik moet zeggen door de dubbele inzetbaarheid van de Esee Rowen is het een ideale metgezel voor bushcrafttochten.

Om door het natuurgebied heen te komen moet je over smalle paadjes waar de vegetatie hoog is, de ideale plekken voor teken. Ik controleer regelmatig of ik teken op mijn kleding zie zitten. Je kunt ze dan namelijk makkelijker verwijderden. Hieronder op de foto zie je een hertenteek die ik van mijn kleding heb gehaald.

Teken zijn maar slechts enkele millimeters groot en gaan op zoek naar warme vochtige plekken om zichzelf vast te bijten om zich tegoed te doen aan het bloed van zijn gastheer. Het is raadzaam om iedere dag na een bezoek aan een naturugebied je lichaam te controleren op aanwezigheid van teken. Teken kunnen namelijk drager zijn van de ziekte van Lym. Als je teken binnen 24 uur nadat ze zich vastgebeten hebben verwijderd is de kans op de ziekte van Lym erg klein. In de rubriek
tekenbeten lees je hoe je een teek kunt verwijderen.

In het grasland vind je soms ook het plantje Pitrus, de naam verraad zijn gebruik uit het verleden, een oud woord voor brander is ook wel pit.
Als je van een stengel een pit wilt maken dien je voorzichtig de stengel van de groene schil te ontdoen, wat er overblijft is een sponsachtig materiaal wat je in een schelp of ander watericht containertje kan stoppen, laat het stukje pitrus (lontje) ongeveer 5mm boven de schelp uit stelen. Vul de schelp met olie of ander brandbaar vet, steek het stukje pitrus wat zich heeft volgezogen met olie aan. Je hebt nu een authentieke olielamp uit de oudheid. Helaas was mijn schelp poreus waardoor het olie langzaam uit de schelp liep.

Het was weer een leuke leerzame wandeling waar we weer wat oude skills hebben uitgeprobeerd, zo raken we deze oude kennis en technieken niet kwijt.
(c) 2021 by Woodcraftsurvival.com