Wandeling door de sneeuw februari 2021
Een week na ons wintersurvivalweekend krijgen we dan te maken met arctische omstandigheden, er is lokaal zo'n 10 tot 15 centimeter sneeuw gevallen. De buitentemperatuur is -4 maar door windkracht 3 a 4 voelde het aan als -10 dit noemen we het Windchilleffect.
Het KNMI heeft zelfs code rood voor het hele land afgegeven en raad mensen aan niet de weg op te gaan, maar ondanks het advies besluit ik toch even naar de bossen te gaan om mijn winter uitrusting weer eens daadwerkelijk te gebruiken.

Voor wintertochten maak ik graag gebruik van Scandinavische of Zwitserse legeruitrusting, door de barre omstandigheden in deze landen weten zij wel hoe ze degelijke kampeeruitrusting voor extreem lage temperaturen moeten maken. Ik had afgelopen week al mijn oude Noorse Bergen rugzak ingepakt voor de wandeling van vandaag.

Deze rugzak is ontworpen in 1909 en heeft zichzelf dus als dik bewezen, door zijn retro look wordt hij dan ook vaak nog door bushcrafters gebruikt. Het grote voordeel van deze rugzak is dat hij gemaakt is om er aan de buitzenzijde uitrustingstukken aan te binden die veel te groot zijn om in je rugzak te stoppen. Denk hierbij aan een slaapmatje of een stel sneeuwschoenen.

De sneeuwschoenen die ik gebruik werden ook voor lange tijd door het Korps Mariniers in Noorwegen gebruikt, het voordeel van het lopen op sneeuwschoenen is dat je niet zo diep wegzakt in de sneeuw, waardoor dit minder vermoeidend is. In arctische omstandigheden kan het nodig zijn dat je een gat in de sneeuw moet graven, dit gaat het handigste met een sneeuwschep. De meeste moderne sneeuwscheppen zijn van kunststof, maar ik maak gebruik van een Zwitserse sneeuwschep uit 1942 die veel robuuster is dan de kunststof modellen.

In winterse omstandigheden kun je veel beter gebruik maken van een anorak, dit is een jas die je over je hoofd aantrekt en die voorzien is van een cappuchon. De oorsprong van de anorak ligt bij de Inuit die de anorak gebruikte tijdens de kjacht en kanotochten onder Arctische omstandigheden.

In sommige gevallen wil je misschien niet opvallen, in die gevallen kun je een witte wegwerpoverall over je kleding heen dragen. Goedkopere alternatieven om jezelf te camoufleren zijn er niet.

Het viel me wel op dat er vanochtend 08:30 nog geen sporen van vogels en kleine zoogdieren zichtbaar waren in de sneeuw, wellicht wachten ze nog even voordat ze de kou trotseren.
(c) 2021 Woodcraftsurvival.com