Wandeling langs de Waal
Op zondag 18 oktober 2020 is Michel naar Nijmegen afgereisd om samen met Eddy een wandeling langs de rivier de Waal te maken. Het is een prachtig polderlandschap en op een strandje langs de Waal kwamen we een aantal loopsporen van een bever tegen. Mijn dag kon alweer niet meer stuk, we besloten om een flink stuk langs de Waal af te lopen in Oostenlijke richting, tot we op een gegeven moment niet verder konden omdat het perceel omheind was.

We besloten om de Waal stroomafwaarts te volgen tot we bij een wilg aankwamen waarvan de wortels deels bloot waren komen te liggen doordat het zand bij hoogwater was weggespoeld. Het had veel weg van een boom die je in de mangrovebossen tegenkomt. Met een tarp even een windscherm gemaakt zodat we uit de wind wat konden eten en drinken.

De oevers zijn uitermate geschikt om er een greppelvuur in aan te leggen, je graaft dan een gat aan de zijkant van de oever, en boven op de oever graaf je een gat naar beneden. De twee gaten zijn met elkaar verbonden. Vervolgens maak je aan de zijkant van de oever in het zojuist gegraven gat een vuurtje, als het vuurtje eenmaal brand zul je nagegoeg geen last meer van de rook hebben. En kun een pan op het bovenste gat plaatsen om er je voedsel op te bereiden.
Als het vuurtje goed is aangelegd leent het zich erg goed voor tactische omstandigheden, vuur is dan alleen vanaf de voorzijde te zien en omdat er nauwelijks tot geen rook zichtbaar is noemt men een dergelijk vuurtje ook wel een commandovuur.

Op de terugweg toch maar even de tijd genomen om de Beversporen verder te onderzoeken. De bever had vanacht een 8cm dikke wilgenboom doorgeknaagd en meegenomen. We hebben sleepsporen van de wilg gevolgd tot we bij een wissel uitkwamen. De wissel hebben we 15 meter gevolgd waarna de bever nee erg stijle helling is afgegleden naar een plek waar woonboten liggen. onderaan de helling zag ik de verse takken langs de kant in het water liggen. Helaas was dit voor ons niet toegankelijk, maar we vermoeden dat zijn burcht daar niet ver vandaan is.

Vervolgens zijn we weer terug naar de auto gelopen om weer huiswaarts te keren, het was een erg leuke wandeling waarin ik weer veel heb geleerd over het gedrag van de bever.
(c) 2020 by woodcraftsurvival.com