Bushcraft wandeling Mei 2019
Het voorjaar is inmiddels weer in volle gang, her en der zie je al jonge vogeltjes uitvliegen, overal verschijnen prachtige wilde bloemen en ook de rode bosmieren zijn volop aan het werk.

Als je gaat wildkamperen dan is het laatste wat je wilt dat je kampterrein onverwachts door mensen of wilde dieren wordt bezocht. Om tijdig gewaarschuwd te worden kun je een eenvoudig alarmsysteem bouwen. We hebben met een stuk visdraad tussen 2 bomen een struikeldraad gemaakt, aan één zijde zit een persoonlijk alarmsyteem dat geactiveerd wordt met een trektouwtje. Als een indringer tegen het struikeldraad aan loopt zal het alarm een geluid van ca 115 db maken, waardoor wij op tijd gewaarschuwd worden.

Het andere alarmsysteem gaat met een infrarood sensor, als er iemand voor de sensor loopt zal er een radiosignaal naar de ontvanger worden gestuurd. De ontvanger die je aan je riem kunt hangen zal dan het gewenste signaal (licht, geluid of trillen) af geven. Hierdoor heb je voldoende tijd om een veilig heenkomen te zoeken.

Van een stuk berkenschors heb ik een luciferdoosje gemaakt geheel in de Ray Mears stijl.

Het komt nog al eens voor dat hikers of bushcrafters tijdens een trip gewond aan een voet of been raken, vaak is het onmogelijk om het getroffen been te belasten. In zo'n geval kan het handig zijn als je de beschikking over krukken hebt. Een echte survivor kent zijn basisknopen en heeft het pionieren eigen gemaakt waardoor hij/zij in no time zelf een kruk in elkaar pioniert.

Als je gestrand bent is het vaak het verstandigste om op deze plek te blijven, reddingswerkers beginnen vaak te zoeken bij het laatst bekende punt waar je bent gesignaleerd. Indien het niet veilig is om op deze plek te blijven zul je verder moeten trekken, met een rolletje oranje pvc tape kun je bij kruispunten je route markeren, handig voor de reddingswerkers die naar je op zoek zijn. Maar ook handig als achteraf blijkt dat je toch beter een andere route had kunnen nemen.
(c) 2019 by woodcraftsurvival.com