Wandeling Oirschotse heide met Jennifer 1 December 2019
Vandaag ben ik weer eens alleen met mijn oudste dochter Jennifer op pad geweest. Jennifer is net als ik een echte natuurliefhebber.

Ik heb Jennifer bij het vertrek vanaf de parkeerplaats de richting die we opliepen laten schieten met het kompas, we liepen in Zuidelijke richting de Oirschotse heide op. De weg waar de parkeerplaats aan ligt loopt van Oost naar West, dus om weer terug te komen bij deze weg moeten we op de terugweg richting het Noorden lopen.

Afgelopen nacht had het enkele graden gevroren, de rijp gaf een mooie winterse blik aan het heidelandschap

Tijdens onze tocht door de heide kwamen we sporen van ree, vos, konijn en hond tegen. Ik heb Jennifer de verschillen van voetstappen van man en vrouw uitgelegd. De voetstappen van vrouwen wijzen doorgaans recht naar voren, of met de voorzijde een beetje naar binnen. De voetstappen van mannen wijzen doorgaans met de voorzijde naar buiten.

Halverwege de wandeling heb ik voor Jennifer een heerlijke kop chocolademelk gemaakt, vervolgens hebben we een lekker broodje met knakworst gegeten.
En na de instructie bijl en zaag gebruik besloten we weer terug naar de auto te gaan, maar eerst wilden we natuurlijk weten in welke richting we moesten lopen.
Het zou veel te eenvoudig zijn om het kompas te pakken en dan naar het Noorden te lopen, immers heb je niet altijd een kompas bij je. En een goede woudloper heeft niet persee een kompas nodig om het Noorden te kunnen vinden.

Daarom besloot ik om Jennifer vandaag te leren hoe je met een analoge horloge met behulp van de zon het Zuiden kunt vinden. Natuurlijk moet je horloge wel op de juiste tijd lopen. Vervolgens richt je de kleine wijzer naar de zon, halverwege de kleine wijzer en de 12 ligt het Zuiden, tegenover het Zuiden ligt het Noorden. In de rubriek
Navigatie met behulp van de zon staat precies beschreven hoe dit alles in zijn werk gaat.

Vervolgens liepen we in Noordelijke richting en kwamen we precies bij de parkeerplaats uit waar onze auto geparkeerd stond.
(c) 2019 by woodcraftsurvival.com