Wandeling over de Mookerhei augustus 2021
Op woensdag 18 augustus hebben we een wandeling over de Mookerhei en de sint Jansberg gemaakt. Dit stukje kent een rijke geschiedenis, ik heb een korte opsomming gemaakt.

Dit heuvelachtige gebied heeft zijn vorm gekregen tijdens de laatste ijstijd. 2000 jaar geleden woonden er Romeinen in dit gebied ze bouwden hier een grote villa met uitzicht over de Maas. Tijdens de 80 jarige oorlog in 1574 vond hier de slag om de mookerheide plaats. Hier namen twee jonge broers van Willen van Oranje het op tegen de Spaanse koning, beide broers sneuvelden met ongeveer 3000 man. Aan Spaanse zijde vielen slechts 40 slachtoffers.
Tijdens operatie "Market Garden"  landen op 17 september 1944 in de buurt van de Mookerheide een gedeelte van de Amerikaanse Airborne divisie. Ze hadden de opdracht gekregen om de Waalbrug in Nijmegen in te nemen.

Tijdens het begin van de wandeling zagen we al vrij snel de eerste sporen van de tweede wereldoorlog in het gebied, een verroeste Jerrycan aan de voet van een heuvelrug die door de Amerikanen "de Hill" wordt genoemd, op de terugweg zien we een betonnen bouwsel wat achteraf een watertank blijkt te zijn. Deze watertank zit aan de bovenzijde vol met kogelgaten, of deze watertank door de Duitsers of Amerikanen is gebouwd is voor mij onduidelijk. Als je goed kijkt zie je dat het gebied bezaaid ligt met bomkraters en schuttersputjes uit de tweede wereldoorlog, het is duidelijk dat hier flink is gevochten.

In de zomer is de heide met zijn paarse kleuren op zijn mooist, door de vele regen die dit voorjaar en de zomer is gevallen lijkt alles ook veel groener. We hebben enkele diersporen waargenomen zoals paardenhaar aan prikkeldraad, ontlasting van een schotse hooglander en een sparappel die aangevreten is door een eekhoorn. Toen we tussen de maisvelden doorliepen zagen we veel omgeduwde mais, dit word gedaan door dassen. Door de regenval helaas geen pootafdrukken kunnen waarnemen. Er schijnen in dit gebied enkele dassen te wonen.

Met behulp van de natuur kun je vaak je richting bepalen, omgewaaide bomen liggen vaak in de overheersende windrichting in Nederland is dit het Zuid Westen. Als de stam aan één zijde nat is door de regen is de kans groot dat dit ook het Zuid Westen is, in de rubriek
de weg vinden als een woudloper kun je nog veel meer van deze natuurlijke richtingaanwijzers vinden. Handig als je geen kompas bij je hebt.

Midden in het bos van de Sint Jansberg vonden we een granieten steen die ingegraven is, de bovenzijde is voorzien van een kruis, aan één zijde is R8 uit de steen gehakt. Even met het kompas gekeken of het kruis misschien een richtingaanwijzer is. Het kruis staat precies op de windstreken en de letters R8 staan aan de Noordzijde van de steen.

Ik kan verder geen herkomst of aanwijzingen vinden, na wat speurwerk op het internet blijkt dit een oude steen te zijn van het rijksdriehoeksmeting. De letters moeten dan ook geen R8 maar RD voorstellen. Deze stenen gebruikten landmeetkundigen voor het maken van kaarten, de granieten stenen die her en der nog te vinden zijn omstreek 1885 op markante punten geplaatst, voor meer informatie
https://www.kadaster.nl/over-ons/het-kadaster/geschiedenis/rd-stenen-catharina-amaliapark-in-apeldoorn
(c) 2021 by woodcraftsurvival.com