Winter survival weekend 2019
De afgelopen week was koning winter weer even in Nederland, het had gesneeuwd en in de nacht daalde het kwik lokaal tot -6 terwijl overdag de temperatuur niet boven het vriespunt uit kwam. Hier werden we erg enthousiast van, want bij een wintersurvivalweekend hoort toch wel wat sneeuw en vorst. Helaas sloeg vlak voor het weekend het weer ineens om, de regen en de hogere temperaturen hebben in één nacht de 5 cm dikke sneeuwlaag laten verdwijnen.

Rood is de internationale kleurcode dat er gevaar is, maar het kan ook betekenen dat er iemand in nood is en hulp nodig heeft.
Bijna alle vliegtuigen en boten die door afgelegen gebieden trekken hebben noodfakkels of rookpotten aan boord, hiermee kunnen de passagiers en bemanningsleden na het stranden een noodsignaal afgeven.

Het afgeven van een noodsignaal werkt alleen als er mensen in de buurt zijn die deze signalen kunnen waarnemen, denk hierbij aan overvliegende piloten of aan schepen die op enige afstand langsvaren. De fakkels en rooksignalen zijn maar een geringe tijd zichtbaar, geef dus alleen een noodsignaal als er een grote kans is dat deze wordt opgemerkt.

Hieronder zie je dat we geëxperimenteerd hebben met een rookpot en met een fakkel, de fakkel geeft 60 seconden lang het licht van 15000 kaarsen, de grijswitte rook die hierdoor ontstaat zorg er voor dat je nog sneller wordt waargenomen. De rookpot (rookgranaat) is ideaal om aan helikopter reddingsteams aan te geven waar je je bevind.

Ook kun je met een handfakkel eenvoudig een kampvuurtje aansteken zoals je hieronder op een van de foto's kunt zien.

Tijdens een weekend koken we uitsluitend op houtvuur, het benodigde hout halen we uit het bos en moeten we vaak nog in stukken zagen om het kloven te vereenvoudigen.
Om het zagen een stuk gemakkelijker te maken hebben we een zaagbok gemaakt, hierdoor hoeven we niet met onze knieën op de grond te liggen, en gaat onze rug ook langer mee.

Op zaterdagavond wakkerde de  wind aan en viel er regelmatig een buitje regen, maar door onze keukentent vlakbij het kampvuur bleven we droog en warm.

Zondagochtend waren we alle drie alweer vroeg in de weer om te ontbijten en het kamp op te breken, we proberen het terrein altijd zo achter te laten als we het bij aankomst aantroffen. Dit betekend ook dat je controleert of het kampvuur ook daadwerkelijk uit is, het restant van de kooltjes dien je door het bos te verspreiden. Vervolgens plaats je de grasplaggen weer terug, en lijkt het net of er niemand ooit in het bos heeft geslapen.
(c) 2019 by woodcraftsurvival.com