Winter survival weekend 2020
Zoals ieder jaar gaat het team van Woodcraftsurvival.com in januari op wintersurvivalweekend, van een echte winter is momenteel totaal geen sprake. De temperatuur ligt 's nachts rond het vriespunt en overdag is het ca. 5 graden.

Het januari weekend gebruiken we doorgaans om wat grotere projectjes uit te proberen, ik wilde al heel lang een vis roosteren boven de hete kolen van een kampvuur zoals de natuurvolkeren dat vroeger deden. Hiervoor moest ik een bbq rooster van jonge twijgen in elkaar vlechten, en natuurlijk een vuurtje maken. Nu heb je niet meteen de beschikking over gloeiend hete kooltjes dus heb ik eerst het vuurtje gebruikt om theewater te koken in een billycan. Na enige tijd had ik voldoende kooltjes om de forel in ca 20 minuten gaar te roosteren. Intussen was Eddy bezig met het maken van scones, deze cakejes heeft hij afgebakken in een oven gemaakt van een oud koffieblik.

Leo onze veldkok is druk bezig geweest met het maken van hutspot met rookworst, natuurlijk alles vers gesneden.

Verblijf je in de wildernis dan wil je graag weten of er ongenodigde gasten of gevaarlijke wilde dieren je kampterrein binnen sluipen, om tijdig gewaarschuwd te worden kun je een simpel alarmsysteem van een struikeldraad en een persoonlijk alarm maken. Als er dan iemand tegen de struikeldraad aanloopt krijg je een alarmgeluid van wel 120 db.

Een andere methode om je kampterrein te beveiligen tegen ongenodigde gasten, is om vlak rond je slaapplek planken neer te leggen, waarin spijkers geslagen zijn. Deze planken leg je met de punten van de spijkers naar boven toe, vervolgens camoufleer je deze planken goed zodat je ze niet ziet liggen. Een indringer die nietsvermoedend je kampplek inspecteert loopt het risico om in een spijker te trappen. Deze methode gebruik je natuurlijk alleen maar als er een concreet gevaar is dat gevaarlijke dieren je kamptterrein betreden. Wij hebben na het maken van de foto de planken direct verwijderd, zodat er geen mensen of dieren in de spijkers kunnen lopen.

Een breaklight (staafje wat licht geeft als je hem knikt) kun je gebruiken om er een noodsignaal in het donker mee af te geven, je dient dat een touwtje van circa 20cm aan de breaklight te binden. Vervolgens draai je rondjes met je breaklight, hulpteams, vliegtuigen en boten zullen je zo in geval van nood veel sneller opmerken.

's Avonds hebben we voordat we gingen slapen nog een hele tijd bij het kampvuur gezeten, luisterend oa naar het geluid van de bosuil.
(c) 2020 by woodcraftsurvival.com