Woestijn survival skills wandeling 30 juli 2019
Nog geen week geleden waren de temperaturen in het Zuid Oosten van Nederland nog boven de 40 graden, na enkele dagen van regen is de tempratuur gezakt naar 27 graden. Een mooie temperatuur om de skills die je in zandwoestijngebieden kunt toepassen uit te proberen en uit te werken voor de rubriek woestijnsurvival. Onder een woestijn verstaan we een gebied waar relatief weinig neerslag valt, ook in gematigde en polaire streken komen woestijnen voor.

In een echte zandwoestijn is het vaak moeilijk om een natuurlijke beschutting tegen de hete zon te vinden, je zult dan zelf iets moeten improviseren om jezelf tegen de zon te beschermen. Als voorbeeld hebben wij een 20 cm diepe sleuf gegraven waar je in kunt liggen, je zult voorsteld staan hoeveel koeler het al 20cm in de grond is. Vervolgens hebben we met een aantal takken een tarp voor de helft op circa 30cm boven de ligsleuf opgehangen. De andere helft van de tarp bevestigen we 10-15cm hierboven boven, zo onstaat er een isolerende laag tussen de twee tarphelften.

Een dergelijk onderkomen kun je net als wij het beste zo vroeg mogelijk in de ochtend maken, zo voorkom je dat je door transpiratie teveel vocht verliest, en water is het kostbaarste bezit in een woestijn.

In een woestijn is het belangrijk dat je zoveel mogelijk vocht vasthoudt, maak daarom ook bij extreem warme temperaturen altijd gebruik van een woestijnpet met nekbeschermer en draag loszittende kleding met lange mouwen. Zo voorkom je dat je zweet in de hitte van de woestijn meteen verdampt.

Bijna ieder kind heeft vroeger met een vergrootglas weleens een vuurtje proberen te maken, het zonlicht van de zon word geconcentreerd op een makkelijk te ontbranden materiaal om zo een vuurtje aan de gang te krijgen. Tegenwoordig wordt ook veelvuldig gebruik gemaakt van solar lichters, dit is een schotelvormig voorwerp waarop op precies de juiste afstand voor het ideale brandpunt een metalen veer is bevestigd, in deze veer kun je een stuk tondel plaatsen. Binnen de korste keren heb je de tondel aan het gloeien. Let op dat het tondel een donkere kleur heeft, wit tondel weerkaatst al het zonlicht en zal daarom niet ontbranden.

Het losse zand maakt het spoorzoeken ook een echt feest, we hebben sporen van ree, vos, hond, muis, rat, kever en marterachtige gevonden.
Het was weer een hele leuke en vooral leerzame dag.
(c) 2019 by woodcraftsurvival.com