Bushcraft wandeling juni 2020
Als je aan droogte denkt denk je waarschijnlijk eerder aan Afrika en Australie dan aan Nederland. Toch is er vanaf begin maart nauwelijks regen gevallen. Aan de natuur was dit de laatste tijd ookgoed te zien. Het gras was op de meest zonnige plekken al or en droog geworden.
Maar gelukkig heeft het de laatste dagen weer flink geregend, en dan zie je meteen het zelf herstellende vermogen van de natuur. Het begint namelijk weer groen te worden, iets waar ik als natuurliefhebber erg blij van kan worden.

Vandaag zijn Michel en Leo weer de natuur ingetrokken om wat spoorzoek en navigatie technieken te herhalen.
We hebben loopsporen van duif, ree en mens gevolgd. We kwamen de keutels van het konijn tegen en een boomstam waar de specht naar insecten heeft gezocht.
In een open plek in het bos kwamen we veegsporen van een reebok tegen.
Een hertachtige schuurt met zijn gewei langs een boom, struik of plant om zich van het basthuid wat aan het nieuw gevormde gewei zit te ontdoen, dit noemen we vegen. Een Ree is de enige hertensoort die na het verliezen van de basthuid zijn gewei tegen een boom, struik of stevige kruidachtige plant blijft vegen,hiermee bakent de bok zijn terratorium af. De veegsporen zijn makkelijk te herkennen aan de loshangende boomschors van de gebruikte bomen.

Navigeren is de kunst om op de plek te komen waar je naar toe wilt, heb je geen kompas bij je dan biedt de natuur je verschillende hulpmiddelen om toch de windrichtingen te bepalen. Zo vind je een mierennest doorgaans aan de zuidzijde van een boom. En we weten natuurlijk allemaal dat de zon opkomt in het Oosten en weer onder gaat in het Westen. Om 12:00 (wintertijd) staat de zon op het Zuiden.
In de rubriek De weg vinden als een woudloper vind je nog veel meer alternatieve middelen om jezelf te orienteren.

Bushcraften behoor je in stijl te doen mede daarom heb ik voor nog geen 40 euro een 50 jaar oude rugak van het Noorse leger aangeschaft. De rugzak zelf is gemaakt van duurzaam Canvas verstevigd met rendierleer, de riemen zijn tevens gemaakt van soepel rendierleer. Het uitwendige frame is van staal en er zitten allerlei lederen riemen aan om je bijl, skistokken of je slaapmatje mee aan de rugzak te bevestigen.
Een dergelijke rugzak is minder comfortabel dan de moderne rugzakken, maar dit is een rugzak die indien je hem goed onderhoud onverslijtbaar is.
Ik zal deze rugzak de komende tijd dan ook veelvuldig gebruiken.
(c) 2020 by woodcraftsurvival.com