Woodcraftsurvival weekend september 2020
Van vrijdag 18 september tot en met zondag 20 september 2020 zijn Michel, Eddy en Leo weer op survivalweekend geweest. Door de heersende Corona pandemie zag dit weekend er anders uit dan de voorgaande jaren. Dit was het eerste zomerweekend sinds de oprichting van Woodcraftsurvival in 2007 dat er geen andere personen mee op kamp zijn geweest, en door de geldende corona maatregelen was het niet toegestaan om een HUDO te graven.

Maar ondanks de extra maatregelen was het wel toegestaan om voor een kleine groep een primitief weekend te organiseren, zolang we de hygienemaatregelen maar in acht zouden nemen. Natuurlijk hadden we hier een oplossing voor, met een campingtoilet en een door ons gebouwde wastafel voldeden we aan de door het RIVM opgelegde maatregelen.

Vrijdag avond kwamen Michel en Leo al rond 18:15 aan op het kampterrein, we begonnen meteen met het opbouwen van onze slaapplekken. Leo installeerde zijn veldbed met daaroverheen een tarp. Terwijl Michel zijn tentje aan het opzetten was arriveerde ook Eddy op het kampterrein. Vervolgens gingen we het keukenzeil opspannen tussen twee bomen en hielpen we Leo met het inrichten van "zijn" keuken, na een half uur was de keuken geheel naar wens van de kok ingericht en kon Eddy zijn Lavvu opzetten. Een Lavvu is een Finse tent die aan de voorzijde open is zodat je jezelf gedurende de nacht met een kampvuurtje kunt warm houden. Intussen hebben Michel en leo hout gesprokkeld voor het kampvuur, vervolgens was het tijd voor een vers bakje filterkoffie.

Op zaterdag waren we rond  06:30 wakker na het ontbijt en een kopje thee of koffie was het tijd om de sanitaire voorzieningen op te bouwen, Michel vindt het altijd leuk om dingen in elkaar te pionieren. En het resultaat van onze 3 sterren badkamer mag er wezen, hier kan menig scoutinggroep nog wat van leren. Een toilet met toiletrolhouder, en bij het verlaten van het toilet kom je langs een wasbak met water. Langs de wasbak hangt een netje met een blok handzeep en natuurlijk een schone handdoek. En omdat je ook 's avons naar de toilet moet kunnen gaan is het geheel voorzien van een 20e eeuws olielampje. De terreinbeheerder kwam even een kijkje nemen en was onder de indruk van ons kampement.

Eddy had een benzine motorzaag meegenomen maar we wisten niet of we deze mochten gebruiken, dus hadden we voor de komst van de terreinbeheerder al enkele 20 cm dikke boomstammen met de hand in stukken gezaagd en gekloofd. Van de beheerder kregen we toestemming om met een motor kettingzaag enkele dikke boomstammen die op de grond lagen in handzame stukken te zagen om ze vervolgens met de hand te kloven.
Na enkele zaagsnede vloog de zaag van de kettingzaag eraf, maar gelukkig heeft Michel altijd een kist met gereedschap in de auto en konden we de zaag snel repareren. Na 15 minuten zagen hadden we ruim voldoende hout in handzame stukken gezaagd om de hele dag te kunnen stoken, Leo was intussen dat Michel en Eddy aan het zagen waren bezig met de logistiek van het hout. Het blijft natuurlijk iemand die in de logistiek zit.
Na enkele uren van kloven was al het hout klein en hadden we nabij het kampvuur onze eiegen houtopslag gemaakt.

Eddy was een boomstam aan het kloven en deze spleet middendoor, hij kreeg het idee om hier een krukje van te maken. Met een slangenboor heeft hij 4 gaten in de stam geboord waar vervolgens de pote in werden bevstigd. Michel heeft vervolgens een kruis tussen de poten gepionierd zodat de poten ook tijdens het gebruik op zijn plek blijven. Met een schapenvacht hebben we het geheel afgewerkt. Leo is de hele middag in zijn keuken bezig geweest om het avondmaal te bereiden, gebakken aardappelen met verse groente en gebraden kippendij.

Michel besloot om de tent af te breken en de tweede nacht met zijn bivakzak onder de sterrenhemel te gaan slapen. Op zondagochtend waren we om 06:00 al uit de veren en gingen we ontbijten, broodje gebakken ei en voor de liefhebbers spek erbij. Vervolgens hebben we het kamptterin weer afgebroken en het vuur netjes uitgemaakt met water. Ozne houtvoorraad is nog lang niet op, wellicht heeft een andere bezoeker hier nog wat profijt van.

Het was ondanks de extra Corona maatregelen een geslaagd weekend, waar we veel werk hebben verzet.
(c) 2020 by woodcraftsurvival.com