Een spanzaag maken
Omdat een opvouwbaar zaagje voor het grotere zaagwerk toch echt te klein is, dien je hiervoor toch echt een spanzaag voor mee te nemen. Het nadeel van een spanzaag is dat deze weer veel te groot is als je met de rugzak gaat rondtrekken. Het alternatief is een los zaagblad meenemen waarmee je dan weer een solide spanzaag mee kunt maken.
Een zaagblad kun je niet zomaar in je rugzak stoppen, doe je dit wel dan loop je het risico dat de scherpe tanden van het zaagblad je uitrustingstukken kunnen beschadigen.

Mijn zaagblad neem ik daarom altijd mee in een kokertje dat ik heb gemaakt van een stukje PVC buis met daarop twee dekseltjes. Verder stop ik ook nog twee m6 boutjes van 5cm lang met moertjes in de koker.
Zoek een flexibele tak van vers hout met een doorsnede van ongeveer 3 cm en lang genoeg zodat het zaagblad er onder een flinke spanning ingezet kan worden.

Vlak een uiteinde van de stok af en maak er een inkeping in waar het zaagblad doorheen valt. maak de stok op lengte en vlak ook het andere uiteinde van de stok af en maak ook daar een inkeping. Hoe groter de boog van de zaag hoe meer spanning er op het zaagblad komt, en hoe strakker het zaagblad kom te zitten des te beter de spanzaag zal zagen.

De zaag wordt door middel van de boutjes op zijn plek gehouden. Gebruik hier geen houtjes voor deze kunnen door de grote spanning breken waardoor de zaag weg kan schieten met alle gevolgen van dien.
De spanzaag is nu gereed om ermee te zagen.