Zelf afwasmiddel maken van klimop bladeren
Ook als je voor een langere tijd in de natuur verblijft is keukenhygiene erg belangrijk om diarree en andere ziektes te voorkomen. Ook hier heeft moeder natuur natuurlijk een oplossing voor, en iedereen kent hem wel "de klimop" (Hedera helix).

Deze groenblijvende houtige liaan groeit in veel bossen en parken van de gematigde streken tegen bomen, muren en rotswanden aan tot een hoogte van wel 10 meter. Soms overwoekert de klimop de hele bodem van het bos.

De bladeren en de bessen van de klimop plant bevatten saponinen wat giftig is bij consumptie.

Saponinen is een natuurlijke zeepstof die we kunnen gebruiken om er afwasmiddel of wasmiddel van te maken. Dit doen we door hier een afkooksel van te maken, hieronder kun je lezen hoe dit in zijn werk gaat.

Stap 1
Pluk twee handen vol klimop bladeren, verwijder de stengels en snij of scheur de bladeren in kleine stukjes.

Stap 2
Doe de kleingemaakte klimop bladeren in een pannetje en voeg hier ongeveer 0,5 liter water aan toe.

Stap 3
Breng het geheel aan de kook en laat het geheel enkele minuten goed doorkoken. Roer tijdens het koken af en toe met een lepel door het brouwsel heen.

Stap 4
Pak een fles of pot en dek deze af met een schone doek, vervolgens giet je het afkooksel door het doek in de fles of pot. Het doek zorgt ervoor dat de bladeren niet in je afwasmiddel terecht komt.

Stap 5
Je afwasmiddel is nu klaar voor gebruik, giet een flinke scheut toe aan je vaat.

Dit zelfgemaakte afwasmiddel is door de antibacteriele en schimmelwerende eigenschappen op een koele donkere plek enkele weken te.bewaren. Tevens bevat dit afwasmiddel geen stoffen die schadelijk voor de natuur zijn.