Survival mentaliteit
We reizen steeds vaker naar afgelegen gebieden om er te genieten van de ongerepte natuur en de verschillende culturen.

Deze reizen voeren ons vaak door berggebieden, woestijnen en tropische regenwouden. Het reizen door deze afgelegen gebieden is echter niet zonder risico.

Een plotseling opkomende sneeuw of zandstorm kan ervoor zorgen dat je verdwaald en zonder brandstof stil komt te staan.

Op zo'n moment sta je er alleen voor en zul je jezelf moeten redden tot er hulp arriveert of tot jezelf een weg terug hebt gevonden naar de bewoonde wereld.
 

De grondslag van het overleven bestaat uit vier elementen;

  • Survival uitrusting
  • Survival vaardigheden
  • Een positieve mentaliteit
  • Een flinke dosis geluk
Een positieve mentaliteit zorgt ervoor dat je nooit opgeeft hoe uitzichtloos de situatie ook lijkt. Een positieve instelling bepaalt in de meeste gevallen voor wel 90% of je het overleeft. Hieronder volgen een paar voorbeelden.
Verkeerde instelling goede instelling
Ik ben verdwaald. Ik weet op dit moment niet precies waar ik me bevind, de weg terugvinden is slechts een kwestie van tijd.
Ik kan door mijn verwondingen niet meer verder reizen. Er zijn zwakkere mensen dan ik, met een gebroken been weer in de bewoonde wereld terecht gekomen.
Zonder vuur overleef ik deze nacht niet. Ook zonder vuur kan ik me tegen de koude beschermen, en zal ik deze nacht doorkomen.
Er zijn al 3 dagen voorbij, mijn overlevingskansen worden met de dag kleiner. Al drie dagen heb ik mezelf weten te redden, ik begin al aan deze situatie te wennen.
Ik zal omkomen van de honger. Het duurt vele dagen voordat een mens verhongert, tegen die tijd hebben de hulpdiensten mij al lang gevonden. Ondertussen voedt ik mezelf met alles wat ik onderweg tegenkom.

Eigenlijk is de wil om te overleven nog niet genoeg, je moet vastberaden zijn om te overleven, en de moed nooit opgeven. Denk tijdens moeilijke momenten aan de mensen van wie je houdt en van alle leuke dingen die je kunt gaan doen als je uit deze survivalsituatie bent gekomen.

Kennis is een ander belangrijk element om te kunnen overleven. Hoe meer kennis we over survivaltechnieken beschikken des te gemakkelijker kunnen we ook daadwerkelijk overleven. Met behulp van de kennis die op deze site staat worden uw overlevingskansen aanzienlijk vergoot. Het is ook belangrijk om deze kennis regelmatig in de praktijk uit te oefenen zodat al deze handelingen een routine voor u worden.

De uitrusting is het minst belangrijke element om te kunnen overleven. Hoewel een goede uitrusting het overleven een stuk kunnen vereenvoudigen, kun je veel uitrustingstukken zelf vervaardigen uit de spullen en materialen die u onderweg tegenkomt. Een stuk vuursteen is te bewerken zodat het te gebruiken is als een mes en de wortels van de spar zijn prima geschikt om te gebruiken als touw. En in de hedendaagse industriële wereld vind je bijna overal zwerfafval dat in een survivalsituatie weer prima van pas kan komen om er uitrustingstukken of onderkomens mee te maken.